Ilok: DunavArt Festival

Kroz jedinstvenu ponudu vina i hrane, umjetnosti i zabave, DunavArt Festival nastoji istaknuti hrvatsko Podunavlje kao atraktivnu turističku lokaciju

Dunav, žila kucavica Europe. Teče i spaja na 2.888 kilometara svoje duljine od izvora u Schwarzwaldu u Njemačkoj pa sve do ušća u Crnom moru. Dunav je nakon Volge, druga najduža i vodom najbogatija rijeka u Europi i prolazi kroz čak 10 zemalja na svom putu do ušća. Na njegovim obalama žive desetci milijuna ljudi, on povezuje različite narode, religije i kulture. Tijekom povijesti, ali i danas, Dunav je važan međunarodni plovni put, a ta su putovanja nerijetko bila opjevana i neiscrpan su izvor nadahnuća. Najproslavljenije glazbeno djelo nadahnuto ovom drevnom sjeveroistočnom granicom starorimske države, zasigurno je valcer Johanna Straussa mlađeg, «Na lijepom plavom Dunavu».

Dunav je gospodarsko, kulturno i turističko tkivo koje zemlje Podunavlja povezuje u jednu harmoničnu cjelinu, a to je ujedno i jedinstvena poruka koju promovira DunavArt Festival.

Naime, DunavArt Festival pod motom «teče i spaja» nastoji hrvatsko Podunavlje brendirati kao jedinstvenu turističku, kulturnu, ali i vinsku i gourmet destinaciju. Festivalom se promiču vrijednosti kulturne baštine, glazbeno stvaralaštvo te vinska i gourmet bogatstva hrvatskog Podunavlja. DunavArt Festival namjerava povezati atraktivne lokacije u jedinstveni umjetnički doživljaj i približiti ih hrvatskoj javnosti na zanimljiv i zabavan način. Festival je pokrenut prošle godine na inicijativu Mirana Hadžija – Veljkovića i Zlatka Petrovića – Paje, poznatijih kao Kraljevi ulice te kao organizatori Cesti is d’ Best, međunarodnog uličnog festivala u Zagrebu.

Ovogodišnje izdanje Festivala obuhvaća programe u Erdutu i Vukovaru, 22. i 23. lipnja te u baranjskoj Batini u razdoblju od 29. i 30. lipnja, a po prvi puta se ovaj festival glazbe, enologije i gastronomije, održava i u Iloku.

«Bilo je logično da se Ilok pridruži Erdutu, Vukovaru i Batini u obilježavanju ovog Festivala. Za Ilok je to iznimno važno događanje jer između dvije lokalne manifestacije, Vinkovo i Iločka berba grožđa, ova nastavlja kontinuitet promocije Iloka u zemlji, ali i svijetu. Očekujemo veliki broj gostiju za niz događanja koja planiramo za taj vikend», izjavila je gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir.

Iločki dio programa održava se 29. i 30. lipnja, a svi koji se u tom razdoblju nađu u Iloku moći će uživati u vrhunskoj glazbi te bogatoj izvornoj vinskoj i gourmet ponudi.

U srednjovjekovnoj jezgri grada Iloka, atriju dvorca Odescalchi, posjetitelji će, 29. lipnja, moći poslušati izvrstan koncert poznatog novosadskog benda The Frajle, dok će sljedećeg dana na istoj lokaciji publiku zabavljati zagrebački jazz sastav Scharf Club Swing Quintet. «Kvintet» dolazi u sastavu violinista Miljenka Pulića, pijanista Antuna Reljića, kontrabasista Nenada Vrandečića te svirača bugarije i gitare Ranka Purića. Iz bogatog umjetničkog programa, ističe se čitanje poezije na temu Dunava u petak, kao i projekcija filma «Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka» u subotu.

U eno-gourmet dijelu programa, posjetitelji će se moći pridružiti predstavljanju Vina s Dunava i Dunavskom stolu. Također, uz utrku čikli, 30. lipnja prigodno se obilježava Međunarodni dan Dunava u Iloku, dok u velikoj završnici Festivala, posjetitelje očekuje «Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja».

«Dosad smo prikupili 97 uzoraka vina, a 30. lipnja planiramo dodjelu nagrada najboljim u svojoj kategoriji. Na taj će se način Ilok svrstati u atraktivnu destinaciju istočne Hrvatske koja ima mnogo toga za ponuditi. Očekujemo goste iz susjedne Vojvodine te cijelog ovog istočnog dijela Hrvatske, ali i šire. Pripreme su u tijeku i raduje me činjenica da su se na vinski klaster priključili Iločki podrumi i svi naši restorani sa svojim delicijama i specijalitetima riječne ribe. Uz bogatu gastro i enološku ponudu, ovo nam je prilika da predstavimo i našu kulturno-povijesnu baštinu», zaključila je Budimir.

U realizaciji ovogodišnjeg izdanja DunavArt Festivala u Iloku sudjeluju Grad Ilok, Turistička zajednica grada Iloka i Muzej grada Iloka te sponzori: Iločki Podrumi, Hotel Dunav-Ilok, Villa Iva-Ilok, Hrvatske vode i Vinski klaster Srijem.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, dok se Grad Ilok i Osječko-baranjska županija pojavljuju kao partneri s hrvatske strane.

Više o projektu i programu pogledajte ovdje

Povezane vijesti: