Ministarstvo turizma predlaže pružanje usluga robinzonskog smještaja na OPG-ima i domaćinstvima

Zvog važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji, kao i potrebe suvremenih turista koji uz klasične smještajne objekte sve više teže tome da svoj odmor provedu na drugačiji, jednostavniji, opušteniji...

Zvog važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji, kao i potrebe suvremenih turista koji uz klasične smještajne objekte sve više teže tome da svoj odmor provedu na drugačiji, jednostavniji, opušteniji i nesvakidašnji način u prirodi, Ministarstvo turizma predložilo je izmjene Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata koji bi po novome omogućili tzv. robinzonski smještaj u obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima i domaćinstvima.

Do sada su takvi oblici smještajne ponude bili mogući samo u ruralnim sredinama, i to putem registriranih tvrtki, odnosno ugostiteljskim objektima za smještaj, a navedene izmjene ovu bi smještajnu ponudu proširile na urbana područja i na ostale pružatelje usluga smještaja u turizmu. Kreacijom novih proizvoda robinzonskog smještaja u neuobičajenim uvjetima stvara se okvir za obogaćivanje ponude za specifične tržišne skupine. Osim što će stvaranje dodatne i drugačije smještajne ponude ojačati konkurentnost pojedine destinacije, ove će izmijene Pravilnika omogućiti pojedincima, domaćinstvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ostvarivanje dodatnih prihoda od poslovanja, ali što je najvažnije i samozapošljavanje inovativnih, mladih i kreativnih osoba“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli dodavši kako je cilj predloženih izmjena prilagoditi sadržaj suvremenim potrebama današnjih turista.

Prema prijedlogu izmjena Pravilnika objekti mogu biti smješteni u urbanim i ruralnim sredinama, sa ili bez priključaka na infrastrukturne sustave. Prema prijedlogu MINT-a smještaj bi se mogao pružati u šatorima, prostorijama  ili prostorima za smještaj izrađenih od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorijama i prostorima neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali smještaj ne može biti kontejner odnosno mobil home.

Predloženim izmjenama stvara se mogućnost realizacije novih atraktivnih odredišta za odmor i razonodu svima onima koji žele iskusiti drugačije i ležernije vidove odmora i opuštanja. Nadalje, predloženim izmjenama mijenja se postojeća i uvodi se nova vrsta smještajne ponude u objektima za robinzonski smještaj i to Objekt za robinzonski smještaj (za tvrtke) i Kamp odmorište – robinzonski smještaj (za građane – domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva) ističu iz Ministarstva turizma.

Javno savjetovanje za Prijedlog izmjena Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj, Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu otvoreno je do 26. lipnja 2017. putem portala e-Savjetovanja https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

Foto: Kornatica.com

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN