Nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije – Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvanaest je ugostiteljskih objekata nositelja standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja koji sudjeluju u nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije

Autor:  HrTurizam.hr

14. studenoga 2022.

Lokalna gastronomija sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, sve se izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Uz to uživanje u hrani danas je sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta destinacijom.

Područje Bjelovarsko-bilogorske županije kao da podsjeća na veliku ekološku prostirku onako usput išaranu čistim sačuvanim prostorom po kojem se lagano naslanjajući na blage obronke Bilogore, Papuka i Moslavačke gore nižu pitoma polja, oranice, šume, vinogradi i voćnjaci, rječice, jezera i ribnjaci, i onda, onako brojnim cesticama u čipku prirode isprepletena pitoreskna mjesta. Bogatstvo krajolika, plodovi prirode, meso, žitarice i povrće temeljne su odrednice koje su oblikovale ovdašnju kuhinju.

Domišljatost upotrebe namirnica koje su jelima davale profinjenost i osobnost okusa odišu svježinom i bistrinom čiste prirode iz koje im dolaze i glavni sastojci. Jela svojim očaravajućim mirisima mame k stolu bilo da se na njemu nalaze kukuruzni žganci  s kiselim mlijekom, svinjsko meso kuhano sa zeljem ili repom, pečena prasetina s grah i krumpir salatom, svinjski gulaš s povrćem, jednostavna kukuruzna zlevanka s pekmezom od šljiva, ili pak blagdanski bilogorski kovrtanj.

Gulas s domacim rezancima foto tz bbz

Bilogorska pita foto tz bbz

Sljubimo li taj doživljaj s uživanjem u bogatoj paleti vina bilogorske i daruvarske vinske ceste, zadovoljstvo postaje uzvišeno.

Nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 18. do 28. studenog 2022. godine u više od 100 restorana diljem Lijepe Naše. Zavirite u bogatu paletu hrvatskog gastronomskog blaga i već od 95,00kn/ 12,61€ uživajte u slijedu od tri tradicijska jela čija se priprema, u objektima nositeljima standarda Okusi hrvatske tradicije, s ljubavlju njeguje i danas. Jela su to čiji  mirisi i okusi osvajaju  dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak.

Dani okusa 2022 bjelovarsko bilogorska zupanija letak

Zajednička je to manifestacija nositelja standarda i sustava Turističkih zajednica županija koja se organizira na nacionalnoj razini. Projekt Okusi Hrvatske tradicije bavi se unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nositelja standarda Okusi tradicije, te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja u cjelini. 

Manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u ugostiteljskim objektima nosiocima brenda Okusi hrvatske tradicije po promotivnoj cijeni od 95kn/12,61e – 155kn/20,57e uživaju u odabranom slijedu od tri tradicijska jela.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvanaest je ugostiteljskih objekata nositelja standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja koji sudjeluju u nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije i u kojima za vrijeme trajanja manifestacije možete kušati u slijedu tri tradicijska jela po promotivnim cijenama.

Potražite to zadovoljstvo i uvjerite se u njega u odabranim objektima nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Popis restorana i ponude možete pronaći na POVEZNICI.

Fotografije: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Autor:  HrTurizam.hr

14. studenoga 2022.