Lokalna gastronomija sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, sve se izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Uz to uživanje u hrani danas je sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta destinacijom.
Područje Bjelovarsko-bilogorske županije kao da podsjeća na veliku ekološku prostirku onako usput išaranu čistim sačuvanim prostorom po kojem se lagano naslanjajući na blage obronke Bilogore, Papuka i Moslavačke gore nižu pitoma polja, oranice, šume, vinogradi i voćnjaci, rječice, jezera i ribnjaci, i onda, onako brojnim cesticama u čipku prirode isprepletena pitoreskna mjesta. Bogatstvo krajolika, plodovi prirode, meso, žitarice i povrće temeljne su odrednice koje su oblikovale ovdašnju kuhinju.
Domišljatost upotrebe namirnica koje su jelima davale profinjenost i osobnost okusa odišu svježinom i bistrinom čiste prirode iz koje im dolaze i glavni sastojci. Jela svojim očaravajućim mirisima mame k stolu bilo da se na njemu nalaze kukuruzni žganci s kiselim mlijekom, svinjsko meso kuhano sa zeljem ili repom, pečena prasetina s grah i krumpir salatom, svinjski gulaš s povrćem, jednostavna kukuruzna zlevanka s pekmezom od šljiva, ili pak blagdanski bilogorski kovrtanj.