Porezna uprava: Prihodi od turizma veći za milijardu kuna

Prema podacima Porene uprave o dosad izdanim fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu, u razdoblju od početka godine pa do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno...

Prema podacima Porene uprave o dosad izdanim fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu, u razdoblju od početka godine pa do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno veći za čak milijardu kuna.

Također, u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja u Hrvatskoj je u segmentu smještaja gostiju izdano ukupno oko 15,72 milijuna fiskaliziranih računa ili oko jedan posto više nego u istom lanjskom razdoblju, prenosi Jutarnji list.

Ukupni iznos računa porastao je 12 posto u odnosu na razdoblje od 1. siječnja do 10. srpnja prošle godine te je dosegnuo gotovo 3,97 milijardi kuna, što je oko 423 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Značajan skok broja i iznosa fiskaliziranih računa zabilježen je i u segmentu ugostiteljstva u kojem je od 1. siječnja do 10. srpnja ove godine izdano, prema istim podacima, gotovo 184 milijuna fiskaliziranih računa ili tri posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je ukupni iznos računa porastao devet posto, dosegnuvši vrijednost nešto veću od 7,35 milijardi kuna.

Kada se sve zbroji, u turizmu i ugostiteljstvu od 1. siječnja do 10. srpnja izdano je ukupno više od 199,7 milijuna fiskaliziranih računa ( +3% ) ukupnog iznosa nešto većeg od 11,32 milijarde kuna ( +10% ).

Naravno treba imati u obzir kako crno tržište je sve manje i manje i kako je fiskalizacija upravo u tom segmentu napravila najveći iskorak, pa je sukladno tome sigurno i više prijavljenih računa, pa tako i promet nego prijašnjih godina. No, bez obzira na to, podaci HNB-a za prvo tromjesečje govore također o rastu prihoda od turizma.

Izvor: Jutranji list

POVEZANA VIJEST:

HNB: PRIHODI OD STRANIH TURISTA U PRVOM TROMJESEČJU VEĆI ZA 5,4 POSTO


Vijesti: