Goran Mališ: Svi dosadašnji proizvodi koji su dobili oznaku izvornosti postali su promotori turizma našega kraja

Varaždinska županija i ove godine bilježi rekordne turističke rezultate, no mjesta za napredak još uvijek ima

Autor:  HrTurizam.hr

5. srpnja 2023.

Kako smo već objavili "Varaždinsko bučino ulje" je dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Radi se o već o sedmom proizvodu upisanom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije. Bio je to povod za razgovor s Goranom Mališom, direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije koja je u prvih šest mjeseci ostvarila rekordne rezultate u pogledu dolazaka i noćenja.

Europska unija donijela odluku o zaštiti naziva Varaždinsko bučino ulje. Iz prijašnjih iskustava sa zaštitom Varaždinskog zelja, Varaždinskog klipiča, Zagorske purice... što ova odluka znači za brendiranje Varaždinske županije kao turističke destinacije?

"Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana, Zagorskih mlinci, Zagorskih štrukli i Zagorskog bagremovog meda te Varaždinskog klipiča, i naše Varaždinsko bučino ulje našlo je svoje mjesto na europskoj listi autohtonih i posebnih proizvoda. Da tamo pripada, mi smo znali već jako dugo, ali drago nam je da je to sada i službeno potvrđeno. Ova potvrda, prvenstveno je priznanje našim poljoprivrednim proizvođačima, OPG-ovima, koji, unatoč svim izazovima, teže kvaliteti svog proizvoda, a ujedno čuvaju tradiciju i kulturu svog kraja. Zaštita Varaždinskog bučinog ulja na europskoj razini doprinijet će daljnjem stvaranju identiteta i prepoznatljivosti Varaždinske županije, a ujedno će i podići razinu konkurentnosti na sve zahtjevnijem europskom i svjetskom tržištu. Svi dosadašnji proizvodi koji su dobili službenu potvrdu postali su "promotori" turizma našega kraja, jer što drugo turist i traži kada dođe u neku destinaciju nego ono domaće i autohtono. U konačnici, to je zapravo ono što nas razlikuje od ostalih destinacija, imamo nešto svoje, drugačije i prepoznatljivo."

Zaštićeni proizvodi u Varaždinskoj županiji pridonose prepoznatljivosti destinacije. Danas turisti, posebno inozemni, žele uživati u domaćim proizvodima, a OPG-i i domaći proizvođači posebno su na cijeni. Projekt Okusi varaždinskog kraja daje naglasak upravo na tu ponudu. Koliko ste zadovoljni rezultatima, kakve su povratne informacije s terena i što je sljedeće u planu po tom pitanju?

"Turisti koji dolaze u našu županiju svakako žele uživati u našim domaćim proizvodima, žele ih kupiti od domaćih proizvođača i OPG-a koji se nalaze odmah u susjedstvu. Žele vidjeti da proizvod nastaje iz domaćih namirnica koje je uzgojio čovjek s kojim gost može porazgovarati i dobiti od njega informacije o proizvodnji. Projekt "Okusi varaždinskoga kraja" dio je zajedničkog projekta koji je udružio već 14 hrvatskih županije pod nazivom "Okusi tradicije" a kroz koji se naglasak stavlja upravo na domaća autohtona jela koja se mogu dobiti u restoranima nosiocima standarda Okusi tradicije. Kroz njih se gosti mogu također upoznati s domaćim namirnicama koje se koriste za spravljanje pomalo zaboravljenih jela, a koja se na meniju tih restorana mogu dobiti tijekom čitave godine. Tijekom 10 dana manifestacije "Dani okusa" posebno se predstavljaju restorani u kojima se po prihvatljivim cijenama mogu dobiti meniji od tri slijeda, a kojima se obilježava upravo tradicija našega kraja na najbolji mogući način."

///Dani okusa varaždinskoga kraja: Jedan od gastro motiva za dolazak u Varaždinsku županiju

334692725 789075609218824 4687540438051545948 n

Kakva je suradnja privatnih iznajmljivača s domaćim OPG-ovima? Jedan od uspješnih projekata Turističke zajednice Varaždinske županije su i "Kuće za odmor s pričom" u kojem bi upravo ta suradnja mogla biti najizraženija. Kuće za odmor s pričom i zaštićeni proizvodi - jeste li zadovoljni suradnjom i što se još može napraviti da ona bude bolja?

"Na području Varaždinske županije nalazi se više od 140 kuća za odmor, dok ih je 68 uključeno u projekt "Kuće za odmor s pričom". Riječ je o objektima koje, kako i sam naziv govori, gostima nude ono nešto više od uobičajenog smještaja koji ima bazen, saunu i jacuzzi, nude priču o objektu, vlasnicima i tradiciji. Kako bi što ugodnije proveli vrijeme u našoj županiji u ponudi su im brojne mogućnosti upoznavanja kulturne i prirodne baštine Varaždinske županije, aktivnog odmora uz Dravu ili planinarenja Ivančicom, ali turisti posebno vole upoznavati i gastronomiju našega kraja, a dobru suradnju s kućama za odmor napravili su brojni OPG-i u susjedstvu koji svoje proizvode nude gostima. Bučino ulje, vino, med, sir samo su neki od proizvoda koji se doslovno mogu kupiti kod prvih susjeda. Pravi je to primjer održivog turizma o kojem se danas tako puno govori. Jer zadovoljan gost je onaj gost koji za cijenu koju je platio dobije više nego što je očekivao. Upravo ta dodana vrijednost su naši autohtoni i zaštićeni proizvodi s kojima se ponosimo. A na ovaj način zadovoljni sinergijom mogu biti i iznajmljivači i poljoprivredni proizvođači prodajom na kućnom pragu."

Kao kontinentalna županija bez "sunca i mora" morate uložiti dodatne napore za privlačenje gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Koliko u tome pomaže upravo ovakva promocija kroz zaštićene proizvode i putem gastro manifestacija?

"Obzirom da se mi na kontinentu moramo puno više truditi kako bi turistima tijekom cijele godine ponudili zanimljive i privlačne sadržaje, gastro manifestacije poput Dana Okusa su zasigurno dobar model, tu su i Dani vrganja i crnog tartufa u Paki kraj Novog Marofa, Zeljarijada u Vidovcu, a gastronomska ponuda je bogata i na našim najvećim zabavnim manifestacijama poput Špancirfesta i Adventa u Varaždinu."

051a22dde3b372e5c058fbc303756df4 xl

///Kuće za odmor s pričom zaslužne za sve više noćenja stranih turista u Varaždinskoj županiji

Početak je srpnja, pa se možemo osvrnuti na prvih šest mjeseci 2023. Rezultati su ponovno rekordni.

"Nakon prošlogodišnjih rezultata iz sustava eVisitor kojima smo u Varaždinskoj županiji dosegli rekordnih 206.000 noćenja i gotovo 90.000 dolazaka, brojke u prvom djelu ove godine pokazuju da prostora za rast i napredak ima još, jer se već nakon prvih šest mjeseci pokazuje povećanje od 25% i u dolascima i noćenjima u odnosu na prošlu rekordnu godinu. To je samo dokaz da je kontinent itekako prepoznat od stranih turista koji nam dolaze najviše iz Njemačke, pa Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i Nizozemske, a posebno im se sviđa model upoznavanja naše tradicije i originalnosti, čemu svakako doprinosi gastronomska ponuda izvornosti s kojom se susreću u Varaždinskoj županiji – županiji s pričom."

Daljnje ulaganje u turizam na ovom području zasigurno će pridonijeti još boljim rezultatima, a tome u prilog ide i predstavljanje Nacrta plana razvoja Varaždinske županije. Radi se o dokumentu koji sadrži 50 projekata ukupne vrijednosti oko 350 milijuna eura, a koji bi trebali biti provedeni do 2027. godine. Iako nisu svi projekti turistički, veliki dio njih pridonijet će razvoju turizma Varaždinske županije.

Nacrt plana podijeljen je u u pet razvojnih područja i šest tematskih skupina od kojih je za Turističku zajednicu Varaždinske županije najzanimljivija ona koja se odnosi na kulturu i turizam. Proces izrade ključnog dokumenta razvoja Varaždinske županije trajao je intenzivnih godinu i pol dana. Tim je dokumentom definiran budući razvoj županije te je strateški povezan s nacionalnim dokumentom "Nacionalna razvojna strategija 2030".

Izvor fotografija: Turistička zajednica Varaždinske županije

Autor:  HrTurizam.hr

5. srpnja 2023.